Brain Storming nyelvtanulási segédletei

BRAIN STORMING három évtizedes nyelvoktatási és fordítói tapasztalata és gyakorlata által kiérlelt módszerek és segédletek tárháza.

Bejegyzések

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Tanuljunk ANGOL segédigéket (do, can, could, may, might, will, would, Shall I/we?, should, ought to, used to, need, must, have to, be able to, dare to) … könnyen, gyorsan, komplexen!

2012.09.26. 00:10 aforizmágus

http://www.azlearningbug.com/catalog/data/koplo/13201_large.jpgA következőkben egyik kedvenc, komplex (GPSV) módszeremet mutatom be, amellyel remekül lehet tanulni, gyakorolni a segédigéket… egy menetben az összeset!

***

Íme, a gyakorlószöveg:

Some people say you may do what you can, because nature doesn’t produce unnecessary abilities: if you could do something you should do it. Never ask: ’Shall I do it?’, if you are able to do it and you dare to do it, too. You might do stupid things – but that’s OK: you must do stupid things, because you will learn a lot from them. If somebody says: ’I used to do stupid things, but not today – I’ve learnt from them.’ … you don’t need to believe in it. People always have to make decisions and making decisions always have the risk – you can choose good as well as bad solutions. You ought to remember this all the time, and so you would be able to avoid some failures… but don’t have any hope to be able to avoid every kind of failures. (BS – 2008)

A fenti 143 szóból álló összefüggő, konzisztens szöveg az összes segédigét felvonultatja, sőt néhányat több alkalommal is! Magyarul a következőképpen szól:

Néhányan azt mondják, hogy megteheted azt, amit meg tudsz tenni, mert a természet nem hoz létre felesleges képességeket: ha meg tudnál tenni valamit, akkor meg kellene tenned. Sose kérdezd: „Megtegyem?”, ha képes vagy megtenni, és meg is mered tenni. Esetleg csinálsz hülye dolgokat – de ez rendben van: csinálnod kell ostobaságokat, mert ezekből sokat fogsz tanulni. Ha valaki azt mondja, hogy „Annakidején csináltam ostobaságokat, de ma már nem – tanultam belőlük.” … ennek nem kell bedőlnöd. Az embereknek mindig kell döntéseket hozniuk, és a döntések hozásának mindig megvan a kockázata – választhatsz jó, éppúgy mint rossz megoldásokat is. Állandóan emlékezned kellene erre, és így képes lennél elkerülni kudarcokat… de ne legyen olyan reményed, hogy képes leszel elkerülni mindenféle kudarcot.

***

Az írásban szereplő segédigék (amely lista szinte a teljes /tudni érdemes/ segédige-állományt felöleli):

do

Simple Present Tense (Egyszerű/Általános jelen idő) kérdést és tagadást jelző segédigéje

can

tud/képes –ni, -hat, -het

could

tudott/képes volt –ni, hatott, -hetett; tudna/képes lenne, -hatna, -hetne

may

szabad/lehet –ni, lehet, hogy …

might

esetleg, talán

will

fog –ni, hajlandó

would

–na, -ne; (·régebben szokott (csel.!)

shall

Shall I/we …? - Csináljam?/Csináljuk? (utasítás/javaslat)

should

kellene -ni

ought to

kellene -ni

need to

szükséges -ni, kell –ni

used to

annakidején, régebben, korábban szokott volt (de ma/napság/ már nem)

have to

kell –ni, (kötelesség) (külső kényszer)

must

kell, muszáj („szerintem is”); biztos

able to

képes –ni (aktuális!)

dare to

mer(észel) –ni

***

A példafeladat megírásakor ötlött fel bennem, hogy versenyt hirdetek az angolul tudó (és nem tudó) olvasóim között, hogy a fenti 143 szavas szövegnél rövidebb, hasonlóan konzisztens, értelmes, összefüggő szöveget hozzanak létre az összes segédige felhasználásával!

***

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: angol angol tananyag példamondatok segédigék gyakorló szöveg GPSV

A bejegyzés trackback címe:

https://bsnyelvtanfolyam.blog.hu/api/trackback/id/tr204803345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása